Søk i denne bloggen

lørdag 20. april 2013

Fuglekassetid


I vår storfamilie er det gått sport i å være førstemann som ser linerla om våren. Familiens patriark eller familiens attpåklatt er ivrigst, men i år var det matriarken som så linerla først.

Jeg legger mine aksjer i boligutbygging for å tiltrekke meg fremtidige linerler og andre småfugler på Holtet og har oppført tre relativt selvsnekrede fuglekasser av resirkulert panel.

I strålende solskinn fikk jeg hjelp av den mellomste, og desidert mest praktiske, søsteren med å rydde opp siste rest av påskens rivningsarbeide.

Bak huset har bekken tinet og begynt å boble stille langs skogholtet. Høsten og vinterens hogst har gitt resultater, og skogholtet er mye lysere og mer åpent enn i fjor!

torsdag 18. april 2013

Hageplaner

Holtet er en husmannsplass med røtter tilbake til 17oo tallet, men det nåværende våningshuset ble oppført ca 1920. Trolig er huset eldre og ble flyttet fra en annen plass.

En liten oversikt over hvilke planter vi har oppdaget på Holtet frem til nå, og litt om hva jeg planlegger å plante i fremtiden.

Sikkert er det i alle fall at tidligere eiere har plantet og stellet med hagen! To enorme syrinbusker/trær står foran huset og en syrinbuske står nede ved bekken. Syrinene hadde blomstrer ferdig da jeg tok over i fjor, så det knytter seg en del spenning til farge og variasjon hos disse tre buskene.


Våren har alt dyttet opp en mengde flotte snøklokker i ly av syrinene.

I tillegg finnes det en yngre Rhododendron med rosa blomster på tomten, flere tujaer som er fine, men helt feil for dette kulturlandskapet (noe alle besøkende påpeker) og tre ripsbusker som sørget for en ganske akseptabel ripshøst i fjor.

Oppe i steinura observerte vi i fjor sommer en brannlilje eller keiserkrone. Den kan gjerne få stå dersom vi får luket litt og anlagt et nytt blomsterbed oppe i fjellkanten.

Under trappen, mellom trappen og veggen, vokste en akeleie. Den må flyttes når veggen flyttes i sommer!


onsdag 17. april 2013

Ved til vinteren

Plassen hadde stått tomt i noen år, da jeg tok over og lite var gjort rundt huset og låven. Tomten på rundt 14 mål var blitt brukt til dyrking av juletrær. Trærne er nå vekk, men stubbene står igjen og gjør det vanskelig å holde det gamle kulturlandskapet åpent.

På sikt kunne jeg tenke meg å ha dyr gående på jordet om sommeren for å holde vegetasjonen nede.

Det første vi begynte med i høst, var å åpne det gjengrodde skogholtet bak huset. Så snart løvet gikk, ble familien mobilisert med motorsag og grillpølser. En dags arbeid med motorsag ga enorme mengder ved, men også enorme hauger med greiner og småtrær.



Aksjonen avdekket en gammel hundegård og et naturlig oppkomme av vann. Før eller siden vil det bli helt nødvendig å få en gravemaskin ned på plassen for å drenere og fjerne røtter.



Et år på Holtet

For et år siden var jeg i disse tider på visning på denne sjarmerende plassen. Budrunde i mai, finansiering i juni og 1. juli stod jeg med nøkkelen i hånden.


I løpet av året som har gått siden dengang, har jeg stort sett planlagt og tenkt, men litt har likevel skjedd rundt veggene.

September og oktober 2012: Tynning av skog
Oktober og november 2012: Opprydning etter hogst, brenning av kvist og løing av ved
Desember 2012: Innkjøp av to nye vinduer til inngangspartiet.
Påsken 2013: Påbegynt riving av gammelt påbygg, samt bygging av ny yttervegg.
April 2013: Opprydning etter rivingsarbeid