Søk i denne bloggen

fredag 28. oktober 2016

Vi flytter blikket oppover!

Fra grøft og grunnmur til gavlveggen! Her var veggen så råteskadet at noe er rekonstruert i bindingsverk og noe er rekonstruert i lecablokker. Ja, vi synes også det er horribelt å ikke rekonstruere i laft, men alternativet var å la forfallet går sin gang til huseier hadde råd til å hente inn den nødvendige kompetansen på laft!

Nå redder vi så mye som mulig av den opprinnelige laftekassen og rekonstruerer resten slik at huset kan stå i 100 år til.
Sommeren 2016

Sommeren 2016

I andre etasje var det kun gammelt bindingsverk, uten isolasjon. Her forer vi ut litt, for å få veggen litt rettere, deretter legger vi inn isolasjon og diffusjons-åpne gipsplater for bruk på yttervegger.

onsdag 26. oktober 2016

Det var en gang...

... en absolutt helt massiv tuja! Om jeg sier at den var to meter i diameter og syv meter høy, så tror du kanskje at jeg overdriver, men nei!

Tujaen til høyre i bildet! 

Men den er borte nå, bare stubben står igjen! Og den tar vi med graveren til våren!

Stor takk til fotograf og tømmerhogger!

Den lille graveren

I fjor kjøpte vi en liten graver, og den har vært verdt sin vekt i gull! Mange steder rundt huset er ligger bakken for nærme kledningen. Med graveren kan vi flytte store mengder jord mer effektivt. Vi har allerede brukt den til dreneringsarbeid ved grunnmuren, drenering langs fjellet foran låven og generelt hagearbeid bak huset.



Fremtidige graveprosjekter:
- videre drenering rundt huset
- drenering rundt låven - både for å drenere vekk vann og for å få en mer vedlikeholdsvennlig gruskant langs huset og låven.
- grave opp juletrerøtter, slik at jordet kan pløyes.
- grave ut parkeringsplass ved låven.
- mer hagearbeid og vedlikehold på tomten. Det er alltid en fare for at området rundt huset gror igjen når 13 mål skal vedlikeholdes.

mandag 24. oktober 2016

Grunnmuren ved gavlveggen...

Og andre skrekkhistorier...

September 2015

September 2015

I et forsøk på å drenere vekk en del av vannet som kommer ned fra fjellet i overkant av eiendommen, gravde vi høsten 2015 langs grunnmuren i overkant av huset. Grunnmuren viste seg å være 1. veldig grunn og 2. ha samme oppbygging som en sveitserost. Det var altså begrenset hvor langt ned vi kunne grave for å drenere uten at grunnmuren bokstavelig talt undergraves.

Som nevnt tidligere har vi delvis rekonstruert grunnmuren. Deretter la vi inn knottplast mot grunnmuren, laget en demning av større steiner, dreneringsrør og grus innerst mot veggen.

Oktober 2015

Og jammen ble det ikke tørrere inne igjen...

Siden sist...

Litt vanskelig å holde alt oppdatert til en hver tid, men her er en liten oppsummering av årets (og 2015) aktiviteter på Holtet.

Vi har jobbet mye med fasaden, som vi trodde skulle være grei skuring for tre år siden, men som viste seg å være pil råtten og på vaklende grunnmur...

Tilbygget i bindingsverk av "nyere" dato (ca 1920) hadde ingen grunnmur, var kald og lite vakker. Det ødela dessuten husets opprinnelige utseende. Tilbygget lå praktisk talt på bakken og var dessuten råteskadet, noe som hadde spredt seg inn i laftekassen.

Til slutt måtte vi rive både tilbygg og deler av laftekassen (hjørnet bak tujaen) både foran og på gavelveggen, samt hele gulvet over "krypkjeller" innvendig. Mellom gulv og grunn var det kanskje 10 cm på det meste...


Nå er i alle fall fasaden nesten komplett rekonstruert i bindingsverk, siden laftekassen var for dårlig til å reddes. Vi kunne ha rekonstruert i laft, men har for lite kompetanse dessverre.