Søk i denne bloggen

onsdag 20. desember 2017

Vinteridyll

Når har jeg ikke vært på Holtet på en stund, men visstnok jobber husnissen for fullt frem mot jul! Det er ikke optimalt å male midt på vinteren, men det kan nok tenkes at det blir litt innendørsmaling av utvendig panel i romjulen.

søndag 17. desember 2017

onsdag 8. november 2017

Gulv på kjøkkenet!


Fire år etter at vi rev kjøkkengulv og gravde et enormt hull i bakken under, er det igjen mulig å gå på fast grunn på kjøkkenet. Drenert, isolert, fuktsperret og armert! Ingen musereder og råtne bjelker som ligger på fuktig jordgulv. ENDELIG!


tirsdag 17. oktober 2017

Ting som gror dårlig og ting som gror igjen!


Forsythiaen/gullbusken er ompassert til en fuktigere del av eiendommen, etter å ha mistrives i en svært tørr skråning i flere år. Jeg krysser fingrene for at jeg kan glede meg over gule blomster til våren!


Den enorme kratthaugen i midten av bildet er kun en brøkdel av alt løvkratt som komme opp på jordet mitt. De små grantrærne var helt usynlige fra huset.


Fremtidig prosjekt: grave opp juletreplantasjen, alle røttene som gjør jordet upløybart og få til et kulturlandskap som det er mulig å vedlikeholde!

mandag 16. oktober 2017

Vegg nummer tre

Et hus har fire vegger... Det viste seg å være en overdrivelse i mitt tilfelle. Huset hadde knapt to vegger, men de to dårligste veggene er nå ferdig restaurert! Egentlig er de rekonstruert eller gjenbygd, for utgangspunktet var så dårlig at de gamle laftede stokkene ikke kunne reddes.
Vegg nummer tre står for tur, derav behovet for å rive ut panelet i stuen. Klok av skade vil vi gjerne se at veggen er brukbar fra innerst til ytterst før vi gjør veggen ferdig utvendig.


Veggen er nå skrellet og gammelt panel er tatt vare på, med tanke på gjenbruk i låve-restaureringen. Bakveggen er faktisk helt fin, bortsett fra litt råte rundt det ene vinduet og i det hjørnet som utgjør koblingen til den dårlige gavlveggen. Her blir det en kombinert lafte-bindingsverksløsning, slik at vi får fjernet dårlig virke.




Skulle vi ha spleiset inn nye stokker der laftestokkene er dårlige? Ja, i en ideell verden ville jeg behold laftekassen intakt ved å rekonstruere med ny laft. I realiteten har jeg ikke økonomi og kunnskap til å få det på plass på en hensiktsmessig måte, derav kombiløsningen.

lørdag 14. oktober 2017

Før og 'etter'...

Stuen i 2012

Stuen  i 2017
Idag har jeg brent takplater og brystpanel. To be continued...

Høst på landet





Det er så flotte farger på Holtet nå!
Materialer og sag foran huset, ledninger og elektriske uttak på benken - 
oppussing av et gammelt hus egner seg ikke alltid for idylliske bilder!
Låveveggen har blitt bleket i løpet av sommeren
og ser nå nesten ut som ubehandlet, naturlig grånet panel.

torsdag 12. oktober 2017

Laft og leire i en husmannsstue

I helgen har vi (les: eiers to svogere) revet brystpanel og plater fra veggene og taket i stuen.


Bak lavt brystpanel, noen papp/kork/fiberplater og enda et lag med panel, fant vi disse veggene. Her er laftestokkene sparklet med et eller annet gipsmateriale for å få glatte vegger. Deretter er veggene tapetsert, muligens med et lag avispapir først!




Både avispapir og tapet er fjernet i tidligere oppussingsprosjekter, sannsynligvis da det ble satt opp panel. Vi fant kun denne flotte tapetbiten i mørk blått og brunt! Panelet i taket, over pappfliser fra 80-tallet, er inntakt og original. Forhåpentligvis lar det seg gjøre å bevare det!


søndag 16. juli 2017

Kaprifolen fra mitt barndomshjem

Da jeg fikk en kaprifol av min søster ønsket jeg at den skulle slippe å konkurrere med ugress og lupiner og plantet den i en stor og dyp sinkbalje. Der har den vokst og gitt blader, men ikke en eneste blomst i løpet av sine tre år. Baljen blir for tørr!

Derfor plantet jeg i april kaprifolen ut av balje, ned i jorden, og oppdaget at baljen også huset en stor maurkoloni. Hvordan de trives i bakken vites ikke, men kaprifolen har blomstret for aller første gang!



Jeg har bygget et espalier til den av kamstål og impregnerte lekter, fritt etter boken "Snekre ute" av Anna og Anders Jeppsson og Hans-Ove Ohlsson.

Espalieret før det ble festet på veggen.

Husmansplassens hage

Da jeg tok over Holtet for fem år siden, gikk jeg hardt ut og kjøpte stauder og busker.

Med unntak av en Forsythia/gullbusk som fortsatt trykker frem et par blomster hver vår, er de fleste plantene forsvunnet eller blomsterløse skygger av seg selv.

Jeg har undervurdert hvor vanskelig det er for en ny plante å etablere seg i min frodige, men ville hage. Dessuten tror de lokale rådyrene at jeg har etablert snackbar for dem. Adjø til krokus, ruteliljer, dagliljer og perleblomst.

Min opprinnelige plan!

Astilben, solhatten og irisen har kommet og gått i et bed som var for tørt om sommeren. Irisen kommer fortsatt med blader, og skal flyttes til en fuktigere plass når jeg får tid til å fine ut av hvor det skal være, samt legge grunnarbeidet der!

Forsythiaen skal jeg også flytte ned til hagemuren der både sol, vann og jordsmonn er bedre. 

Og plantene som setter farge på plassen er de samme som var der når jeg overtok: snøklokker i mars, nydelige fylte påskeliljer og tre store syriner i april/mai, dvergsyrin i krukker i mai, kjempekonvall og akeleier i juni, og en vakker brannlilje/keiserkrone i juni/juli. 

Ripsbuskene klarer seg også utmerket og har gitt fem år med ripsgele og ripssaft!

Rips!

Dvergsyrin i krukke


Syrin

torsdag 13. juli 2017

Låvedøren

I gavlveggen på låven har vi satt inn ny dør, funnet på Finn.no. Den har vært skinnende hvit i hele vinter, men planen var alltid å male den grønn. Både den gamle døren og inngangsdøren til huset er grønne.

Ting som man bør huske før man maler låvedøren grønn: klipp gresset først, ikke etterpå.



Vårens jobber

I vårmånedene ble det ikke gjort så mye på Holtet fordi jeg var bortreist (Marokko og Peru!).

I mai tok jeg derimot igjen det tapte og tilbrakte hver eneste helg og langhelg på landet! En flott tid, forøvrig. Snøklokker, påske- og pinseliljer blomstrer, fulgt av kjempekonvall, syrin og dvergsyrin. Foreløpig har jeg en vårhage!

Først ble låveveggen ferdigstilt:


Jeg har selv kuttet til panelet nede, med en sag og "mycket möda og stort besvär"... Det er trangt der nede mellom panelet og bakken!



Deretter ble panelet behandlet med uttynnet tretjære. Jeg brukte rundt 50/50 tretjære og balsamterpentin og er kjempefornøyd med resultatet. Foreløpig har jeg kun satt inn veggen en gang. For optimal beskyttelse burde jeg gjentatt behandlingen et par ganger til, men jeg liker den brungrå fargen så godt!

fredag 17. februar 2017

Om å treffe en låvevegg



Jeg har snekret litt selv faktisk. Heldigvis var det kun rundt 30 spiker igjen i pakken, og det var i grunnen mer enn nok. Ikke til veggen, men for mine armmuskler.


Men jeg har motbevist teorien om at jeg ikke kan treffe en låvevegg om jeg så sto rett foran og holdt hammeren med begge henda. For det var akkurat det jeg gjorde...


Note to selv: skal begynne å løfte vekter.

onsdag 15. februar 2017

Snekre opp og rive ned


Det har nesten vært påskevær på Holtet i helgen. Med litt snø på bakken er det relativt trygt å brenne en del av de råtne materialene som kommer fra låveveggen og den store tujaen på tunet. En del juletrær har også gått med.  



onsdag 18. januar 2017

Motorsag i julegave



Du vet at du har bedt om litt vel mye hjelp med røkting av skog og busker når du får motorsag i julegave! Nå skal juletreplantasjen jevnes med jorden!